İNMELİ YAŞLI BİREYLERİN BİLİŞSEL DÜZEYLERİ VE BESLENME DURUMLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ - Mukadder Mollaoğlu; Tülay Kars-fertelli; Fatma Özkan-tuncay (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Derneği, 2010)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, inmeli yaşlı bireylerin bilişsel düzeyi ve beslenme durumu arasındaki ilişkinin incelenmesidir.Yöntem: Tanımlayıcı-kesitsel nitelikte olan bu çalışma, İç Anadolu Bölgesi'ndeki bir ilimizde bulunan Devlet Üniversitesi Hastanesi Nöroloji Kliniği'ne inme tanısıyla yatan 123 hasta üzerinde yapılmıştır. Verilerin toplanmasında, Tanıtıcı Bilgi Formu, Standardize Mini Mental Test ve Mini Beslenme Değerlendirmesi kullanılmıştır. Veriler, yüzdelik hesabı, Bağımsız Gruplarda İki Ortalama Arasındaki Farkın Önemlilik Testi, Tek Yönlü VaryansAnalizi, Kruskal-Wallis ve Basit Korelasyon Analizi Pearson KorelasyonKatsayısı testleri kullanılarak değerlendirilmiştir.Bulgular: Standardize Mini Mental Test'e göre; inmeli yaşlıların %83'ündebilişsel düzeyde bozulma olduğu, Mini Beslenme Değerlendirmesi'ne göre,%22.8'inde malnütrisyon geliştiği, %50.4'ünde ise malnütrisyon riski olduğu belirlenmiştir. Çalışmada Standardize Mini Mental Test ve Mini Beslenme Değerlendirme puanları arasındaki ilişki incelendiğinde; yaşlı hastalarınbilişsel durumu ile beslenme durumu arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir.Sonuç: İnmeli yaşlıların bilişsel düzeyi ile beslenme durumu arasında pozitif yönde anlamlı ilişki olduğu belirlenmiştir. Sağlık çalışanlarının bilişseldurumu bozulan yaşlıları malnütrisyon açısından riskli bireyler olarak değerlendirmesi ve malnutrisyonun önlenmesine yönelik planlamalar yapmasıönemlidir