ارتباط بین توده چربی و بدون چربی با تراکم مواد معدنی گردن استخوان ران زنان یائسه فعال و غیر فعال - محمد شبانی; سمیرا مقیمی; آرش اکابری (Mashhad University of Medical Sciences, 2014)
مقدمه: تحقیقات نشان داده اند که بین وزن بدن که متشکل از توده چربی و بدون چربی است و تراکم مواد معدنی استخوان ارتباط وجود دارد. مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط بین توده چربی و توده بدون چربی با تراکم مواد معدنی استخوان ران در زنان یائسه فعال و غیر فعال انجام شد. روش کار:این مطالعه توصیفی همبستگی در سال1390 بر روی 12 زن یائسه فعال و 12 زن یائسه غیر فعال انجام شد. توده چربی، توده بدون چربی و تراکم مواد معدنی استخوان ران آزمودنی ها با استفاده از دستگاه DEXA اندازه گیری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 16) و آزمون های کولموگروف- اسمیرنوف، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه انجام شد. میزان p کمتر یا مساوی 05/0 معنی‌دار در نظر گرفته شد. یافته ها:در گروه زنان یائسه غیر فعال، بین توده چربی با تراکم مواد معدنی گردن استخوان ران ارتباط معنی داری وجود داشت (009/0=p، 713/0=r). در زنان یائسه فعال نیز بین توده بدون چربی (002/0=p، 795/0=r) و توده چربی (003/0=p، 624/0=r) با تراکم مواد معدنی گردن استخوان ران ارتباط معنی داری وجود داشت. نتیجه گیری: در زنان یائسه فعال، توده بدون چربی می‌تواند به عنوان پیشگویی‌کننده قوی تراکم مواد معدنی گردن استخوان ران در نظر گرفته شود. اما توده چربی فقط به عنوان عامل تعیین کننده تراکم مواد معدنی گردن استخوان ران در زنان یائسه غیرفعال است.