Intervenții nutriționale, exerciții fizice în boala ficatului gras nonalcoolic - Angela Peltec (Academy of Sciences of Moldova, 2019)
Boala ficatului gras non-alcoolic este cea mai frecventă cauza a patologiei hepatice. Modificarea stilului de viață ce include scăderea ponderală, creșterea activității fizice și modificării nutriționale rămân metode de elecției a tratamentului BFGNA. Recomandări nutriționale includ necesitatea folosirii dietelor tradiționale de tip Mediteranean; limitarea excesului de fructoză; acizii grași saturați trebuie să fie înlocuiți cu cei nesaturați; alimentele procesate, dulciurile din comerț, alimentele "fast food" se înlocuiesc cu alimente neprocesate cu conținut ridicat de fibre alimentare, incluzând cereale, legume, fructe, boboase, nuci și semințe; se evită excesul de alcool. Creșterea activității fizice are un efect terapeutic în BFGNA prin reducerea grăsimii din ficat independent de prezența scăderii ponderale. Activitatea aerobă și exercițiile de rezistență au efect similar asupra BFGNA. Activitatea fizică este necesar să fie ajustată în dependență de caracteristicile clinice a pacientului, comorbiditățile și capacitățile fizice. Efectele activității fizice asupra progresie BFGNA spre SHNA cu fibroza avansată nu sunt studiate adecvat. Scopul acestei lucrări este furnizarea recomandările nutriționale și analiza rolului activității fizice în managementul BFGNA.