Renk körü ve renk körü olmayan diş hekimlerinin renk seçimindeki başarı oranlarının değerlendirilmesi - Ali Rıza Tunçdemir; Caner Öztürk; Makbule Tunçdemir; Serdar Polat (Cumhuriyet University, 2012)
Objectives: The aim of this study was to assesment of normal color vision and color vision-deficient dentists success ratio on color evaluation. Materials and Methods: Dentists who have minimum 3 years clinical experience and between 26-63 years old (n=90) were included for this study. Ishihara color blindness test was applied in all dentists before the test applying. Two pieces from each color totally 32 (13 mm x 2.4 mm) porcelain specimens were fabricated. There were 32 tabs were to be matched; the dentists were asked to mark the correct color code Results: Success rate of matching colors of color blind dentists was 33.92% ratio. The ratio in color vision dentists was 60.09%. Normal color vision dentists showed highest degree in matching at A3.5, B3, C4, D2 colors. Color vision-deficient dentists were unsuccessful in matching A1, B1, C1, B2, D2, A3 colors. Conclusions: Color vision-deficient dentists were less succesfull than normal color vision dentists in color matching. Keywords: Dentist, color blind, color selection. ÖZET Amaç: Bu çalışmanın amacı, renk körü ve renk körü olmayan diş hekimlerinin renk seçimindeki başarı oranlarının değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: En az 3 sene klinik deneyimi olan, yaşları 26 ile 63 arasındaki diş hekimleri (n=90) çalışmaya dahil edilmiştir. Test uygulaması yapılmadan önce tüm bireylere İshihara renk körlüğü testi uygulanmıştır. Ivoclar Klasik renk skalası referans alınarak, her bir renkten 2 şer adet olmak üzere toplam 32 adet disk (13 mm x 2,4 mm) hazırlandı. Aynı renkte olan porselen örneklerin eşleştirilmesi istendi. Bulgular: Renk körü olan hekimler renkleri eşleştirmede başarı oranı 33,92 % dir. Renk körü olmayan diş hekimlerinde ise bu oran 60,09% dur. Renk körü olmayan diş hekimleri renk eşleştirmesinde sırasıyla A3.5, B3, C4, D2 renklerinde yüksek oranda başarı sağlamışlardır. Renk körü olan hekimler ise A1, B1, C1, B2, D2, A3 renklerinin eşleştirmesinde başarılı olamamışlardır. Sonuç: Renk körü olan hekimler renk seçiminde, renk körü olmayan hekimlere göre daha başarısız olmuşlardır.