Türkiye'nin doğu bölgesi nüfusundaki mandibular molar dişlerin kök ve kanal yapılarının konik ışınlı bilgisayarlı tomografi ile değerlendirilmesi - Fuat Ahmetoğlu; M.sinan Ocak; Neslihan Şimşek; Numan Dedeoğlu; Oğuzhan Altun (Cumhuriyet University, 2014)
Amaç: Bu çalışmanın amacı Türkiye'nin Doğu bölgesinde yaşayan bireylerdeki mandibular molar dişlerin kök ve kanal yapılarının konik ışınlı bilgisayarlı tomografi görüntüleri kullanılarak incelenmesidir.Gereç ve Yöntem: 2011-2013 yılları arasında Ağız, diş ve çene radyolojisi kliniğine başvuran ve klinik kayıtları alınan toplam 183 hastanın tomografik görüntüleri değerlendirildi. Kök ve kanal çeşitlilikleri Vertucci ve Gulabivala ve arkadaşlarının oluşturdukları metoda göre sınıflandırıldı.Bulgular: Değerlendirmeye alınan 155 hastada, 173 tane birinci molar diş, 235 tane ikinci molar diş incelendi. Molar dişlerin büyük çoğunluğu iki ayrı köke (%94.2 birinci molar, %81.7 ikinci molar) sahipken, üç ayrı kök birinci molar dişlerde %4.6 oranında, ikinci molar dişte %2.1 oranında tespit edildi. İki köklü birinci molar dişlerin mezial kökleri %72.4 oranında tip 4 kanal yapısı gösterirken, distal kökleri %69.3 oranında tip 1 kanal yapısı gösterdi. Üç kanala sahip birinci molar dişlerde mezial kök daha çok (%62.5) tip 2 kanal yapısı gösterirken, distal kökler ise tamamen (%100) tip 1 kanal yapısı gösterdi.  İki kanallı ikinci molar dişlerde mezial köklerde %36 oranında tip 4, distal kanalda ise %95.8 oranında tip 1 kanal yapısı tespit edildi. Üç köklü olanlarında ise daha çok tip 1 kanal şekli mevcuttu.Sonuç: Her iki diş grubunda da çoğunlukla ikiye ayrılmış kök yapısı mevcutken, üç ayrı kök daha az sıklıkla görülmektedir. Distal köklerde tip 1 kök kanal yapısı daha yaygın izlenirken; mezial kökler daha karmaşık ve çoğunlukla tip 4 kök kanal yapısı göstermektedir.