Udział Kościoła Rzymskokatolickiego w debacie publicznej wokół regulacji prawnych zapłodnienia in vitro w Polsce w latach 2007-2015. Wybrane aspekty dyskursu religijnego, politycznego i medialnego - Zbigniew Jacek Przybyłek (The Francis de Sales Scientific Society (TNFS.PL), 2021)
W publikacji, która dotyczy dyskursu publicznego, dokonano analizy przypadku polskiego Kościoła rzymskokatolickiego, jako aktora społecznego uczestniczącego w permanentnym sporze o regulacje prawne zapłonienia pozaustrojowego w okresie VI i VII kadencji Sejmu. Zestawiono dyskurs religijny, polityczny i medialny.