Beate Beckmann, Phänomenologie des religiösen Erlebnisses. - Jerzy Machnacz (Jesuit University Ignatianum in Krakow, 2017)
Praca doktorska Beckmann składa się z pięciu rozdziałów: 1. Przeżycie religijne w praktyce życiowej i jako temat badań filozoficznych (s. 18-41), 2. Metoda fenomenologiczna i wydarzenie religijnego nawrócenia (s. 42-64), 3. Fenomenologia przeżycia Boga u Adolfa Reinach (s. 65-146), 4. Przeżycie Boga i poznania Boga u Edyty Stein (s. 147-285), 5. Logika przeżycia religijnego i wyniki dla religijno-filozoficznej dyskusji (s. 286-304). Otwiera ją wprowadzenie H.-B. Gerl-Falkovitz (s. 14-17) i kończy bibliografia, wykaz osób i pojęć (s. 305-332). Beckmann pisze o przeżyciu religijnym w sposób fenomenologiczny, tj. rzeczowy i jasny. Rozpoczyna od analizy pojęcia "przeżycie", tym samym otwiera szerokie pole badań, aby przez koncentrację na "przeżyciu religijnym" zawęzić je do jego istoty. Poświęcone są temu dwa pierwsze rozdziały.