Büyük azı-keser hipomineralizasyonu gözlenen kesici dişlerde hassasiyetin değerlendirilmesi - Betül Memiş; Sinem Saat; Hayriye Sönmez; Firdevs Tulga Öz (Ankara University, 2010)
Klinik olarak bir veya daha fazla 1. büyük azı dişi ile birlikte keser dişlerin hipomineralizasyon gösterdiği olgular, Büyük Azı-Keser Hipomineralizasyonu BAKH olarak tanımlanır. BAKH gözlenen dişlerde farklı renkte lezyonlar gözlenebilmektedir, bunlar genellikle beyaz-krem ve sarı-kahverengi lezyonlar olarak sınıflandırılır, koyu renklenmelerin daha şiddetli hipomineralizasyon gösterdiği düşünülmektedir. BAKH görülen dişlerde hassasiyet şikayeti sık görülmektedir. Bu tip dişleri olan hastalar sıcak ya da soğuk yiyecek ve içeceklere, tatlıya hatta diş fırçalamaya bile hassasiyet gösterebilirler. Bu çalışmanın amacı keser dişlerde görülen hipomineralizasyonun rengi ile hassasiyet derecesi arasında ilişki olup olmadığının araştırılmasıdır. Kliniğimize başvuran hastalardan BAKH görülen 42 hastanın 120 adet keser dişi çalışmaya dahil edilmiştir. Hastalar, cinsiyetlerine, lezyonların renklerine beyaz-krem, sarıkahverengi ve dişlerin lokalizasyonlarına üst-alt çene göre gruplandırılmışlardır. Dişlerin, soğuk testine verdikleri hassasiyet skorları Vizual Analog Skala VAS kullanılarak kayıt edilmiştir. İstatistiksel analizler için Mann-Whitney U testi kullanılmıştır p0,05 . Kız çocukların keser dişlerindeki hassasiyetin anlamlı derecede yüksek olduğu tespit edilmiştir p