Sociálně-psychologické aspekty volby technického a humanitního studijního zaměření při tranzici žáků do maturitních oborů na středních školách - P. Hlaďo; J. Balcar (Czech Pedagogical Society, 2012)
Vzdělání je jedním z významných faktorů, který spoluurčuje sociální status jedince a umožňuje zmenšování nerovností ve stratifikačním systému. Tematickým ohniskem příspěvku je volba střední školy, neboť významně predeterminuje jeho budoucí uplatnitelnost na trhu práce a šanci uspět v přechodu do terciárního vzdělávání. Prezentovány jsou dílčí závěry dotazníkového šetření, které bylo uskutečněno v roce 2010 mezi žáky 9. ročníků v okrese Ostrava (n = 1 032) a v jehož rámci byl zjišťován vztah mezi sociálně-psychologickými faktory (vzdělanostní aspirace žáků, postoje žáků ke vzdělání, struktura rodiny, vzdělání a zaměstnání rodičů, zájem rodičů o vzdělávání, studijní prostředí aj.) a rozhodnutím žáků pro vzdělávání v technických nebo humanitních oborech vzdělání ukončených maturitní zkouškou na středních školách.