The Wykorzystanie T agility Test do oceny stabilności funkcjonalnej u II-ligowych piłkarzy nożnych - Kacper Kuchciński; Karina Szczypiór-Piasecka; Alicja Mińko; Krzysztof Antczak; Aleksandra Orłowska (Kazimierz Wielki University, 2021)
WSTĘP: T agility Test jest testem odpowiedzialnym za ocenę stabilności funkcjonalnej, a także poruszania wielokierunkowego. W związku z szybkością wykonanych ruchów  może zostać wykorzystany do badania zawodników różnorodnych dyscyplin sportowych, między innymi:  piłki nożnej, piłki ręcznej lub też koszykówki. Piłka nożna jako sport kontaktowy charakteryzuje się wieloma urazami nabytymi podczas treningu, czy też podczas meczu. Najbardziej narażone są stawy kończyn dolnych, takie jak: staw biodrowy, staw kolanowy i staw skokowy. CEL: 1. Porównanie stabilności funkcjonalnej u piłkarzy nożnych drużyny II-ligowej. 2. Wpływ kontuzji na wynik T agility Test. 3.  Przydatność T agility Testu  do oceny stabilności funkcjonalnej sportowców procesu treningowego. MATERIAŁ I METODY: Zbadano 24 zawodników profesjonalnej drużyny piłkarskiej Błękitni Stargard. Badania przeprowadzono na początku rundy jesiennej sezonu 2019/2020. Średnia wieku zawodników wynosiła 21,42 lata, średnia waga wynosiła 77 kg, średni wzrost wynosił 184 cm. Natomiast średnie BMI wynosiło 22,7. Do subiektywnej oceny stanu zdrowia zawodników posłużył kwestionariusz ankiety, z kolei do oceny funkcjonalnej wykorzystano T agility Test.             WYNIKI: Najlepszy wynik T agility Test uzyskany w grupie badawczej wyniósł 9,1 s. Uzyskano dodatnie relacje podczas badania Korelacji Pearsona T agility Test z wiekiem, wagą, wzrostem i stażem treningowym. Test istotności w każdym z przypadków stwierdził brak istotnych różnic (p>0,999).             WNIOSKI: 1. Na stabilność funkcjonalną u piłkarzy ma wpływ staż treningowy, im dłuższy staż treningowy tym wynik testu jest lepszy. 2. Przebyte kontuzje nie mają wpływu na osiągnięty wynik T agility Test. 3. T agility Test jest przydatny do oceny stabilności dynamicznej u sportowców.             SŁOWA KLUCZOWE: piłka nożna, T agility Test, injuries, agility, fizjoterapia