Ikääntyvien näkemyksiä tieto‐ ja viestintätekniikan käytöstä tulevaisuuden hyvinvointipalveluissa - Annikki Jauhiainen; Sirpa Kärnä (Finnish Social and Health Informatics Association, 2009)
Tutkimuksen tarkoituksena oli kuvata 55-75-vuotiaiden yläsavolaisten näkemyksiä tieto- ja viestintätekniikan käytöstä hyvinvointipalveluissa. Aineisto koottiin teemahaastatteluilla 64 henkilöltä vuoden 2006 aikana. Ikääntyvien yleisin viestintälaite oli matkapuhelin, mutta lähes yhtä yleisesti kodin tekniikkaan kuului tietokone verkkoyhteyksineen. Kuitenkin lähes puolet haastatelluista ei osannut tai halunnut käyttää tietotekniikkaa hyvinvointipalveluissa. Tieto- ja viestintätekniikkaa haluttiin käyttää tulevaisuudessa tiedonhakuun, asiointiin ja kaupankäyntiin, sosiaali- ja terveyspalveluissa ohjauksen ja tiedon saantiin, selviytymistä tukemaan sekä yhteydenpitoon läheisten ja viranomaisten kanssa. Haastateltavat toivat esille tarpeensa ohjaukseen ja koulutukseen. Koulutuksen toivottiin olevan ikääntyville suunnattua ja innostavaa, mikä auttaisi ikääntyvää oppimaan. Tutkimustulokset ovat tarpeellisia suunniteltaessa uudenlaisia ikääntyville suunnattuja hyvinvointipalveluja.