DİŞHEKİMLİĞİNDE BİYOUYUMLULUK VE DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİ - Zehra Süsgün Yıldırım; Elif Pınar Bakır; Şeyhmus Bakır; Mehmet Salih Aydın (Selçuk University, 2017)
Dental materyallerin biyouyumluluğu; oral dokular üzerine zararlı etkilerinin minimum olması şeklinde tarif edilmektedir. Bu etkinin derecesi; hastaya, materyalin fonksiyonuna, gücüne, yerleştirildiği koşullara ve zamana bağlı olarak değişir. Kullanıma sunulacak materyallerin güvenilirliğinin hangi testlerle değerlendirildiği önem taşımaktadır. Dental materyallerin biyouyumluluğunu değerlendirmede genellikle; in-vitro testler → hayvan deneyleri → klinik kullanım testleri şeklinde, sıralı klasik bir paradigma kullanılmaktadır. Diş hekimi yeni bir materyali kullanmaya karar verirken, farklı araştırma sonuçlarını incelemeli ve hastanın taleplerinin yanı sıra risk-yarar analizi yapmalıdır.