مشخصه‌یابی و ارزیابی ریزساختار، خواص فیزیکی و مکانیکی آمالگام‌های دندانی رایج در کشور - زهرا محمدی; عبدالرضا شیخ مهدی مسگر; سعیدرضا رحمدار; الهام فرهنگی (Mashhad University of Medical Sciences, 2019)
مقدمه: آمالگام دندانی بهدلیل برخورداری از خواص فیزیکی و مکانیکی مناسب، مقرونبهصرفه بودن و عملکرد بلندمدت بالینی میتواند بهعنوان بادوامترین مواد دندانی ترمیمی در نظر گرفته شود. در این پژوهش، خواص فیزیکی و مکانیکی 9 آمالگام دندانی رایج در بازار مواد دندانی کشوربر اساس استاندارد جدید ISO 24234: 2015ارزیابی شده است. افزونبراین، مورفولوژی آلیاژ آنها توسط میکروسکوپ الکترونی روبشی- گسیل میدانی (FE-SEM) مطالعه گردیده است. مواد و روش ها: اختلاط پودر آلیاژ و جیوه در همه آمالگامها به کمک یک نوع آمالگاماتور صورت پذیرفت. ارزیابی ریزساختار آمالگام توسط میکروسکوپ الکترونی روبشی- گسیل میدانی (FE-SEM) همراه با EDS به منظور بررسی ترکیب عناصر انجام شد. نمونههای لازم برای انجام آزمونهای استحکام فشاری، خزش و تغییرات ابعادی حین سفت شدن به کمک قالب توصیه شده در استاندارد بر مبنای برنامه توصیه شده تهیه گردید. آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون توکی در سطح 05/0 در تحلیل داده ها استفاده شد. یافته ها: ارزیابی مورفولوژی آلیاژها نشان داد آمالگامهای"GK-110"  و "110 Plus" کاملاً از ذرات تراشهای و آمالگامهای Cinasilver، Solaloy وWorld Work  از ذرات شبهکروی تشکیل شده بودند. از طرف دیگر، آلیاژهای ANA 2000، Contour، SDI GS-80 و Cinalux از مورفولوژی مخلوط کروی (شبهکروی)/ تراشهای برخوردار بودند بهطوریکه بهصورت مقایسهای، در دو نوع Contour و SDI GS-80، ذرات کروی و در آمالگامهای ANA 2000 و Cinalux ذرات تراشهای، بیشتر مشاهده شد. ذرات کروی و شبهکروی از ریزساختار ریزدانه برخوردار بودند. درصد خزش همه آمالگامهای بررسی شده از الزامات استاندارد ایزو تبعیت میکرد. نتایج آزمون آنالیز واریانس یک سویه نشان داد استحکام فشاری یک ساعته آمالگام Cinasilver  به طور معناداری بیشتر از دیگر آمالگامها بود (05/0P). کمترین ضریب تغییر استحکام فشاری در بین آمالگامهای مورد بررسی به آمالگام SDI gs-80  تعلق داشت. از لحاظ تعداد نمونههای دارای استحکام بالاتر از حداقل مقدار الزام استاندارد در بین 10 نمونه آزمون، فقط آمالگام Cinasilver به طور کامل شرایط لازم را برای استحکام فشاری یک ساعته و یک روزه برآورده نمود. بهغیر از 110 Plus، بقیه آمالگامها دارای تغییرات ابعادی در حین سفت شدن مطابق با محدوده توصیه شده در استاندارد بودند. نتیجه گیری: از بین آمالگامهای مورد بررسی آمالگام Cinasilver الزامات استاندارد ISO 24234: 2015 را از لحاظ استحکام فشاری یک ساعته و یک روزه، تغییرات ابعادی و خزش به طور کامل برآورده نمود. هر چند که آمالگامهای Cinalux، Contour و SDI gs-80 را میتوان جزو آمالگامهای پذیرفتنی پس از Cinasilver معرفی کرد.