Формування правильної постави в дітей дошкільного й шкільного віку на уроках фізичного виховання - Юрій Миколайович Валецький (Lesya Ukrainka Volyn National University, 2015)
У статті проаналізовано та узагальнено умови формування правильної постави на уроках фізичного виховання. Звернуто особливу увагу на своєчасне розпізнання та профілактику порушень постави, починаючи з раннього дитинства. Розкрито значення фізичного виховання й ефективність упровадження медико-педа-гогічних профілактичних оздоровчих заходів серед дітей дошкільного та шкільного віку. Показано, що профі-лактика порушень постави починається з раннього дитинства. Вона включає загальні заходи, спрямовані на зміцнення здоров'я дітей, і спеціальні - для забезпечення виховання правильного положення тіла. До загальних заходів належать організація раціонального режиму, забезпечення достатньої тривалості сну дітей, перебування на свіжому повітрі, повноцінне харчування, правильне поєднання активної діяльності та відпочинку. Важливе значення мас добір меблів: постіль не повинна бути дуже м'якою, розміри меблів мають відповідати зросту й пропорціям тіла; достатня освітленість робочого місця. Спеціальні заходи профілактики постави - це систематичні заняття фізичними вправами, починаючи із масажу та гімнастики на першому році життя. Треба методично правильно проводити фізичні заняття, залучаючи всі елемента, потрібні для формування в дітей правильної постави: біг, ходьба, повзання, вправи для зміцнення м'язів плечового пояса, живота, м'язів спини. Діти, у яких виявлено дефекти постави, повинні перебувати під особливим контролем. Треба постійно стежити за правильністю їхньої пози під час занять у школі й у дошкільному закладі та вдома. Їх потрібно садовити за парти чи столи середнього ряду, навчальне приладдя вони повинні носити в ранцях. На уроках фізкультури дітей із порушеннями постави не варто виділяти в спеціальну групу, але бажано проводити з ними додатково коригувальну гімнастику. Методика проведення коригувальних вправ має відповідати віковим особливостям організму дітей дошкільного й шкільного віку. Дуже важливий індивідуальний підхід до дитини. У щоденній роботі необхідний постійний контроль вихователів та вчителів за тим, щоб діти формували нормальну поставу.