Bilder av omsorg: tause normer for arbeid i flerkulturelle stabsfellesskap i norske sykehjem - Laila Tingvold; Anette Fagertun (Scandinavian University Press (Universitetsforlaget), 2022)
Bakgrunn: Sykehjem i Norge utgjør viktige arbeidsplasser for kvinner - og i økende grad for kvinner med innvandrerbakgrunn. En flerkulturell arbeidsstokk kan romme mangfoldige forståelser av arbeid og omsorg. I artikkelen utforsker vi hvordan språkbilder (metaforer) bærer normer for omsorgsarbeid som tilhører majoritetsposisjonen ved arbeidsplassen og i samfunnet. Vi utforsker forståelser av arbeid, oppgaver og omsorg samt hvordan språkbilder kan være virksomme i dynamikker av marginalisering. Metode: Etnografisk feltarbeid med kvalitative dybdeintervjuer og observasjoner i tre sykehjem. Hovedresultater: Normer for omsorgsarbeid er uttrykt gjennom språkbilder som å «jobbe med henda på ryggen» og «miljøarbeid». Det ble tatt for gitt at kunnskap om arbeidspraksisene knyttet til disse sentrale metaforene var eid av alle, men rasjonale bak språkbildene var ikke like tilgjengelig for ulike kategorier av ansatte. Tausheten aksentuerte ytterligere dersom ansatte hadde små stillingsprosenter og flere fragmenterte arbeidsforhold. Konklusjon: Artikkelen viser hvordan taus kunnskap nedfelt i språkbilder former arbeidsmetoder og etterlater seg en «stillhet» i flerkulturelle stabsfellesskap der mange jobber i små stillinger. Dette reproduserer asymmetriske dominansforhold og påvirker innvandrerkvinner sine muligheter for inkludering i arbeid.