Lektura Pisma Świętego"w duchu" w świetle Commentarius in Mathaei Evangelium biskupa Hilarego z Poitiers - Tadeusz Kołosowski (The Francis de Sales Scientific Society (TNFS.PL), 2002)
Artykuł przedstawia na przykładzie "Komentarza do Ewangelii Mateusza" metodę interpretacji Pisma Świętego, którą zastosował św. Hilary, biskup Poitiers. Analiza fragmentów tego komentarza pokazuje, że Hilary z Poitiers nie ograniczył się jedynie do odkrycia w Biblii sensu dosłownego, który uczy o rzeczywistych faktach historycznych, ale poszukiwał przede wszystkim sensu duchowego poprzez zastosowanie alegorii, typologii, anagogii i moralności. sens. Ten zmysł duchowy objawia prawdę o zbawieniu człowieka.