PATTERN-URI CLINICO-DEMOGRAFICE ALE DEPRESIEI ŞI ANXIETĂŢII LA COPII ŞI ADOLESCENŢI - Anamaria Ciubară; Roxana Chiriţă; Ştefan Lucian Burlea; Ancuţa Ignat; Smaranda Diaconescu; Ilinca Untu; Valeriu V. Lupu (Amaltea Medical Publishing House, 2015)
Atât la adulţi cât şi în cazul populaţiei pediatrice, depresia constituie o cauză majoră de dizabilitate, suicidul fiind a treia cauză de deces în rândul copiilor şi adolescenţilor. Cu toate că depresia şi depresia asociată cu anxietate sunt unele dintre cele mai frecvente patologii psihiatrice în rândul copiilor şi adolescenţilor, având un impact puternic asupra funcţionalităţii globale a acestora şi punând o amprentă remarcabilă asupra procesului lor de dezvoltare, rămân un domeniu insuficient explorat. Studiul de faţă îşi propune evidenţierea unor pattern-uri demografice şi clinice asociate depresiei şi anxietăţii la copii şi adolescenţi, care pot constitui premise pentru cercetări viitoare mai ample, dar şi pentru consolidarea unor metode de prevenţie primară, secundară şi terţiară.