Okul Öncesi Dönemde Çocuğu Satranç Eğitimi Alan Ebeveynlerin Satranç Eğitimine İlişkin Görüşleri - Ebru Kaplan; Oğuz Serdar Kesicioğlu; Sırma Aydın (Istanbul Kültür University, 2022)
Araştırmada okul öncesi dönemde çocuğu satranç eğitimi alan ebeveynlerin satranç eğitimine ilişkin görüşlerinin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Bu araştırmada nitel araştırma desenlerinden durum çalışması kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu çocuğu okul öncesi eğitimine devam eden toplam 118 ebeveyn oluşturmaktadır. Çalışma grubunun oluşturulmasında amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örnekleme tekniği tercih edilmiştir. Araştırmanın verilerinin toplanması için açık uçlu anket sorularından yararlanılmıştır. Katılımcılarla yapılan görüşmelerin yüz yüze olması planlanmış, ancak pandemi nedeniyle veriler üç araştırmacı tarafından çevrimiçi ortamda oluşturulan formların her bir katılımcıya ulaştırılması yoluyla toplanmıştır. Araştırmada katılımcılardan elde edilen veriler içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Araştırma sonuçları incelendiğinde ebeveynlerin okul öncesi dönemde satranç eğitimi alan çocuklarının alternatif düşünme becerilerine, dikkat/odaklanma süresine, planlama/strateji becerisine, matematiksel düşünme becerisine, neden-sonuç ilişkisi kurmasına katkı sağlayarak akademik becerilerini arttırdığını söyledikleri görülmektedir.