تأثیر آلودگی هوا بر نتایج بارداری: یک مطالعه مروری - علی دل پیشه; اشرف دیرکوند مقدم; فاطمه دیرکوند مقدم (Mashhad University of Medical Sciences, 2014)
مقدمه: نقایص مادرزادی، تولد زودرس، وزن کم هنگام تولد و تأخیر رشد داخل رحمی، از دلایل عمده مرگ و میر نوزادی و ناتوانی در سایر دوران زندگی هستند. از آنجایی که بررسی عوامل مؤثر بر سلامت دوران بارداری از موضوعات مهم علم مامایی است، لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی تأثیر آلودگی هوا بر نتایج بارداری انجام شد. روش کار: در این مطالعه مروری سیستماتیک، از کلمات کلیدی فارسی گرد و غبار، آلودگی هوا، سلامت انسان و نتایج بارداری و معادل آنها در انگلیسی استفاده و مقالات منتشر شده از سال 1990 تا 2013 موجود در پایگاه های اطلاعاتی Pubmed، Google Scholar، Springer،Magiran ، Science Direct و  Iran Medexجستجو شدند. یافته ها: آلودگی هوا باعث مرگ های نوزادی ناشی از مشکلات تنفسی می شود. ارتباط بین وزن کم هنگام تولد، تأخیر رشد داخل رحمی و آلودگی هوا تأیید شده است. سطوح بالای آلودگی هوا، باعث نقایص DNA در نوزادان می شود. همچنین خطر مرگ و میر، بیماری های دوران کودکی، فشارخون، بیماری عروق کرونر و دیابت غیر وابسته به انسولین در افرادی که در دوران جنینی با سطوح بالای آلودگی هوا مواجه شده اند، افزایش می یابد. نتیجه گیری: مواجهه با هوای آلوده در دوران بارداری باعث افزایش نتایج نامطلوب بارداری شده و بر رشد و سلامت سایر دوران زندگی تأثیر می گذارد.