Emocje - ich znaczenie i zadania - Aleksandra Gałuszka (Kazimierz Wielki University, 2022)
Emocje są to stany psychiczne, wywołujące określone zmiany fizjologiczne (np. wydzielanie adrenaliny),somatyczne (np. zmiana postawy ciała, mimiczne- mina "smutna" lub "przerażona"), poznawcze (np.pojawienie się myśli o ucieczce na widok groźnego psa), związane z zachowaniem (np. zwiększona czujność, ucieczka).W skład procesu emocjonalnego wchodzą trzy podstawowe komponenty:pobudzenie emocjonalne, prowadzące do zmian mobilizacyjnych w organizmie, uświadomienie sobie znaczenia tych zmian, specyficzne i jakościowe cechy zdarzenia mającego znaczenie dla człowieka. Rodzaje reakcji emocjonalnych: fizjologiczna, psychologiczna, behawioralna. Istnieją różne typy emocji, które są klasyfikowane w kolejności od najbardziej podstawowych do emocji wyuczonych w różnych kontekstach, dlatego wyróżnia się emocje podstawowe (wrodzone i reagują na bodziec, zalicza się tu: złość, smutek, radość, strach, zaskoczenie, niechęć) i wtórne (powstają po pierwotnej emocji, wstydzie, poczuciu winy, dumie, niepokoju, zazdrości, nadziei). Pozytywne i negatywne emocje: wpływają na zachowania ludzi, więc niektóre emocje mogą generować pozytywne działania lub reakcje, takie jak radość lub satysfakcja, ale są też inne emocje, które powodują szkodliwe uczucia dla jednostki.