Особливості зміни показників складу тіла спортсменів змішаних єдиноборств на етапі спеціалізовано-базової підготовки - Andrii Savenko; Ivan Shtefiuk (Lesya Ukrainka Volyn National University, 2023)
Мета статті - дослідити особливості впливу використання різних режимів силового навантаження на показники складу тіла спортсменів у період спеціалізовано-базової підготовки в ММА. Методи. У дослідженні брали участь 75 спортсменів. Їх розділено на три однотипні за кількістю учасників групи. Представники обсте- жених групи використовували різні за обсягом, інтенсивністю енергозабезпечення навантаження. Використо- вуючи метод біоімпедансометрії, оцінювали зміну показників складу тіла спортсменів (жирову, безжирову, суху клітинну та активну масу тіла). Результати. Виявлено, що в спортсменів 1-ї групи, які використовували в процесі силової підготовки класичний для єдиноборств режим навантажень (Rа=0,53), виявлено найбільше серед обстеженого контингенту зниження рівня жирової маси (на 2,5 %). При цьому показники безжирової й активної маси тіла в спортсменів 1-ї групи практично не змінились. У спортсменів 3-ї групи в процесі застосування незвичайного за інтенсивністю та енергозабезпеченням для ММА режиму силового навантаження (Rа=0,72) на тлі зниження рівня жирової маси на 2,2 % спостерігаємо підвищення інших досліджуваних показ- ників. Так, у спортсменів 3-ї групи показник безжирової маси тіла підвищується на 4,2 % у порівнянні з вихід- ними даними. Відповідну позитивну тенденцію до зростання на 1,9 % виявлено під час контролю за динамікою показника активної маси тіла. У спортсменів 2-ї групи, які в процесі дослідження застосовували режим силового навантаження (Rа=0,65), притаманний переважно для занять бодібілдингом, виявлено лише підви- щення рівня безжирової маси тіла на 3,4 %. Інші контрольовані показники демонструють лише тенденцію до змін. Висновки. Використання на етапі спеціалізовано-базової підготовки в ММА режиму навантажень високої інтенсивності (Rа=0,72) в умовах креатинфосфокіназного механізму енергозабезпечення сприяє найбільш вираженим змінам показників складу тіла спортсменів.