Wybrane psychologiczne teorie cech osobowości - Dariusz Buksik (The Francis de Sales Scientific Society (TNFS.PL), 2000)
Problematyka osobowości pojawia się tu jako główny problem współczesnej psychologii. W badaniach nad osobowością poszukuje się wspólnych mechanizmów jej funkcjonowania. W artykule przedstawiono teorie dotyczące osobowości, w których pojęcie cechy wydaje się być niezbędny. W tych teoriach (JP Guilford, RB Cattell, HJ Eysenck, GW Allport) struktura osobowości jest utworzona przez całkowitą sumę cech, gdzie cecha rozumiana jest jako synteza pewnych zachowań.