Хірургічне лікування атрезії тонкої кишки новонароджених за умов різного післяопераційного супроводу - O. Bodnar; L. Vatamanesku; B. Bodnar; M. Khoma; R. Randiuk; P. Charlorin; O. Louima; G.S. Pierre; R. Peigne; A.G. Maria (Group of Companies Med Expert, LLC, Kyev, Ukraine, 2020)
Вступ. Атрезія тонкої кишки є однією з найбільш частих причин низької кишкової непрохідності новонароджених. Летальність при цій патології коливається від 5 до 60%, у залежності від країни. Сучасні погляди, щодо хірургічної корекції є досить суперечливими. Мета: провести аналіз хірургічного лікування атрезії тонкої кишки в умовах хірургічного відділення Міської дитячої клінічної лікарні №1 МДКЛ (м.Чернівці, Україна) та хірургічного відділення Saint Damien Pediatric Hospital NPH (SDH) (Port-o-Prence, Haiti). Визначити оптимальні способи оперативного втручання. Матеріали та методи. Проведено аналіз хірургічного лікування 15 дітей в умовах SDH (Haiti) та 12 дітей в умовах МДКЛ (м. Чернівці) з атрезією тонкої кишки. Визначено ефективність закритих (косий анастомоз «кінець у кінець», тейпування з анастомозуванням «кінець у кінець», анастомози за Деніс-Брауном та J Louw), розвантажувальних (У- та Т- подібних, тейпування з анастомозуванням та підвісною проксимальною ентеростомою) анастомозів та стом (кінцевих, подвійних, за Мікулічем). Смертність при обмеженому парентеральному харчуванні складала 40% (SDH), при наявності парентерального харчування - 33,33% (МДКЛ, м. Чернівці). Результати. Згідно проаналізованих даних, вважаємо, що застосування способу хірургічного лікування має відповідати типу атрезії, відстані сліпого проксимального кінця від зв'язки Трейца, різниці діаметрів привідної та відвідної ділянок, можливостям проведення парентерального харчування, загрозі виникнення синдрому короткої кишки (СКК). Висновки. У-подібний розвантажувальний анастомоз «бік у бік» із виведенням проксимальної ділянки у вигляді стоми, може бути способом вибору при значній невідповідності діаметрів кишки, забезпечує широку площу тонко-кишкового з'єднання, відведення хімусу до заживлення співустя та може бути використаний при різних типах атрезії тонкої кишки. Дослідження виконані відповідно до принципів Гельсінської Декларації. Протокол дослідження ухвалений Локальним етичним комітетом зазначеної у роботі установи. На проведення досліджень було отримано інформовану згоду батьків дітей.