Талант-менеджмент як інноваційна стратегія корпоративного навчання і розвитку персоналу освітньої організації - М. Братко (Borys Grinchenko Kyiv Metropolitan University, 2024)
У статті презентовано результати дослідження можливостей впровадження в освітню сферу інноваційної стратегії корпоративного навчання і розвитку персоналу - талант-менеджменту (talent-management). Короткий теоретичний огляд наукових джерел з досліджуваної проблеми уможливив висновок, що талант-менеджмент - це стратегія роботи з кадрами, яка зосереджена на залученні, розвитку та утриманні найкращих працівників. Вона має особливе значення для освітніх організацій, адже кваліфікація та досвід педагогів є важливим чинником якості освіти, яку отримують здобувачі освіти. На основі контент-аналізу наукових праць зроблено висновок, що реалізація концепту талант-менеджменту в освітній організації полягає у визначенні ключових компетенцій організації, створенні сприятливих умов для праці, передбаченні інвестицій у розвиток персоналу, розробку системи мотивації персоналу. На думку автора статті, реалізація талант-менеджменту сприятиме пошуку ефективних відповідей на завдання-виклики, які стоять перед освітою: подолання дефіциту навичок, покращення результатів освіти, врахування технологічного прогресу, сприяння різноманітності та інклюзії, орієнтування в нормативних змінах, виховання лідерства та планування наступництва, створення стійкого та гнучкого людського капіталу. Також зроблена спроба підтвердити теоретичні міркування автора результатами анкетування педагогічних і науково-педагогічних працівників Київського столичного університету імені Бориса Грінченка та відповідями фокус-групи освітніх менеджерів різного рівня, які здійснювали підвищення кваліфікації на базі кафедри професійної і вищої освіти Центрального інституту післядипломної освіти ДЗВО «Університет менеджменту освіти». Проведене дослідження актуалізувало необхідність дослідження інноваційних шляхів розвитку талантів у сфері освіти з урахуванням сутнісних особливостей освітньої сфери, соціальних очікувань від результатів її діяльності, вимоги до професіоналізму та компетентності сучасного педагога.