Неспецифічний аортоартеріїт (хвороба Такаясу): клінічний випадок у педіатричній практиці - H.M. Dutchak; O.B. Synoverska; Yu.I. Alekseeva; O.Y. Tsaruk; O.V. Kuzenko (Group of Companies Med Expert, LLC, 2023)
Наведено сучасні дані про відносно рідкісне і небезпечне для життя захворювання - неспецифічний аортоартеріїт (хвороба Такаясу) та його особливості в дитячому віці. Це захворювання належить до групи системних васкулітів, в основі якого лежить неспецифічне неінфекційне запалення аорти та її гілок, що призводить до деформації судинного просвіту і вторинної ішемії тканин. Ураження життєво важливих органів при цій недузі призводить до розвитку тяжких ускладнень та ризику раптової смерті. Мета - навести випадок хвороби Такаясу з власної практики, враховуючи рідкісність захворювання, недостатню обізнаність і клінічну настороженість педіатрів та сімейних лікарів щодо цієї патології. Описано клінічний випадок неспецифічного аортоартеріїту в пацієнта віком 17 років, який перебував на обстеженні та лікуванні у КНП « Івано-Франківська обласна дитяча лікарня Івано-Франківської обласної ради». Наведено особливості клінічної симптоматики, лабораторних біомаркерів, методи візуалізації рівня ураження магістральних судин. Подано принципи лікування даного захворювання згідно оновлених рекомендацій (EULAR, 2018). Висновки. Неспецифічний  аортоартеріїт є рідкісним, складним для діагностики та недостатньо вивченим аутоімунним захворюванням. Пізня діагностика значно підвищує ризик раптової смерті дитини. Сучасні неінвазивні методи візуалізації мають вирішальне значення у встановленні діагнозу, оцінюванні ступеня захворювання та обранні тактики лікування. Дослідження виконано відповідно до принципів Гельсінської декларації. На опис клінічного випадку отримано інформовану згоду батьків дитини та пацієнта. Автори заявляють про відсутність конфлікту інтересів.