ОПТИМІЗАЦІЯ ШТУЧНОЇ ВЕНТИЛЯЦІЇ ЛЕГЕНЬ У НОВОНАРОДЖЕНИХ З СИНДРОМОМ ІНТРААБДОМІНАЛЬНОЇ ГІПЕРТЕНЗІЇ З УРАХУВАННЯМ МЕХАНІЧНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ ЛЕГЕНЬ - K. T. Bertsun (Bukovynian State Medical University, 2016)
Резюме. Мета дослідження - оптимізація штучної вентиляції легень на основі вивчення механічних властивостей легень у новонароджених з вісцеро-абдомінальною диспропорцією  та синдромом інтраабдомінальної гіпертензії в периопераційному періоді. Матеріали і методи. У дослідження було включено 57 новонароджених, з них з гастрошизисом - 42 новонароджених (73,7%), з омфалоцеле - 15 (2(5,3%). Всім пацієнтам проводилася інтенсивна терапія, штучна вентиляція легенів апаратом «BearCub» в режимах   (А/С, SIMV/PSV) з постійним моніторуванням показників гемодинаміки, механіки дихання (динамічний комплайнс - Cdyn, резистентність легень - Rpk, петлі тиск-об'єм, потік-об'єм з використанням графічного монітору). Внутрішньочеревний тиск вимірювали методом Крона. Результати. Дослідження показало зв'язок між змінами внутрішньочеревного тиску на різних етапах дослідження і змінами респіраторних показників у новонароджених з синдромом інтраабдомінальної гіпертензії. У всіх пацієнтів в доопераційному періоді було відзначено адаптацію респіраторної системи новонародженого. На першу добу першого етапу корекції вісцеро-абдомінальної диспропорції спостерігалося поступове зменшення динамічного комплайнса в обох групах у 3,4 рази, а також відзначалося підвищення  резистентності у 2,42 рази зі збільшенням PIP до високих цифр 20-22 см вод. ст. і максимальними змінами показників на графічному моніторі. Повернення показників механічних властивостей легень до відносно нормальних  відбувається до кінця 72 годин розтягнення шкірно-м'язевого лоскуту передньої черевної стінки.     Висновок. Підвищення внутрішньочеревного тиску до високих цифр призводить до змін механіки дихання і є досить інформативним критерієм для корекції параметрів вентиляції. Крім того, виражене периопераційне підвищення ВЧТ (більше 10-11 мм рт. ст) максимально впливає на механічні властивості легень у новонароджених з вісцеро-абдомінальною диспропорцією.