KONTINENCA ZA BLATO PO REKONSTRUKCIJI ANOREKTALNIH MALFORMACIJ - Polona Studen Pauletič (The Society for Children with Metabolic Disorders, 2020)
V prispevku predstavljamo anorektalne malformacije. Kirurško zdravljenje danes omogoča, da lahko novorojenček neovirano odvaja blato. Če dokončne enostopenjske rekonstrukcije ne moremo izvesti, je potrebna večstopenj-ska obravnava z izpeljavo stome. Praviloma velja, da imajo otroci z manj kompleksnimi malformacijami kasneje večjo možnost nadzora nad odvajanjem blata, a žal tudi večje tveganje zaprtja, medtem ko imajo otroci z bolj kompleksnimi malformacijami slabše razvite mišice ter spremenjeni motiliteto in senzibiliteto z manjšo možnostjo vzpostavitve popolne kontinence za blato. Po operaciji moramo poskrbeti za redno spremljanje in preprečevanje zaprtja. Vzpostaviti moramo dosledni ritem odvajanja, kar dosežemo s prehranskimi prilagoditvami ali z uporabo odvajal. Ob uhajanju blata se lahko poslužujemo klistiranja, ki ga vedno prilagodimo posamezniku. Inkontinenca za blato kot posledica operativnega posega je redkost.