Geçici Göç Yaşayan Hemşirelik Öğrencilerinin Benlik Kavramı Algılarının Belirlenmesi - Kadriye Özkol-kılınç; Çiğdem Gamze Özkan; Yeter Kurt; Havva Öztürk (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Derneği, 2018)
Amaç: Üniversite öğrencileri öğrenim görmek amacıyla yaşadıkları şehirlerden geçici de olsa göç etmek zorundadırlar. Öğrenciler bu dönem içinde gençlikten yetişkinliğe doğru geçiş yapmakta, fiziksel ve ruhsal gelişme ile baş etmek zorunda kalmaktadır. Dolasıyla, bu süreçte benlikleri ile ilgili olumlu ya da olumsuz durumlar ile karşılaşabilmektedirler. Bu doğrultuda çalışma, geçici göç yaşayan hemşirelik öğrencilerinin kendilerini başka kişiler ile kıyasladıkları zaman benlik kavramlarını nasıl algıladıklarını belirlemek için yapılmıştır. Yöntem: Tanımlayıcı nitelikteki bu araştırma, bir üniversitenin Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümünde okuyan 174 birinci sınıf öğrencisinden, geçici göç yaşayan ve araştırmayı kabul eden 101 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Veriler, Bilgi formu ve Sosyal Karşılaştırma Ölçeği kullanılarak toplanmış; frekans, ortalama, Mann Withney U ve Kruskall Wallis testleri ile analiz edilmiştir. Bulgular: Öğrencilerin %85,1'i kız olup, %77,2'sinin ailesi onlara demokratik davranmaktadır. Bununla birlikte, %27,7'si daha önceden geçici olarak ailelerinden ayrılmıştır. Öğrencilerin Sosyal Karşılaştırma Ölçeğinden aldıkları ortalama puan 80,48±15,30'dur. Ayrıca, ailelerinin tutumu demokratik olan U=623,500, p=0,027 ve daha önceden ailesinden geçici olarak ayrılmış olan öğrencilerin U=633,000, p=0,003 ölçek toplam puanı diğerlerine göre daha yüksek bulunmuştur. Sonuç: Özellikle ailesi demokratik tutum sergileyen ve daha önce göç etmiş/yer değiştirmiş/ailesinden ayrılmış öğrenciler başta olmak üzere, öğrencilerin benlik kavramı algıları yüksek olarak saptanmıştır