Farklı asitleme işlemlerinin lityum disilikat seramik sistemlerin yüzey pürüzlülüğü ve bağlanma dayanımı üzerine etkileri - Gülsüm Sayın Özel; Özlem Kara (Selçuk University, 2020)
Amaç: Bu çalışmanın amacı hidroflorik (Hf) asit ve ısıyla uygulanan deneysel asit ile pürüzlendirilmiş lityum disilikat seramiklerin rezin siman ile mikro gerilim bağlanma dayanımlarını değerlendirmektir.Gereç ve Yöntemler:Bu çalışmada 24 adet çürüksüz insan üçüncü molar diş kullanıldı. Dişler akrilik rezin bloklara mine-sement sınırının 2 mm aşağısında olacak şekilde gömüldü. Dişler üzerinde paraskop yardımıyla sınıf I inley kaviteler açıldı. Lityum disilikat seramik restorasyonlar üretici firma talimatına göre üretildi. Örnekler 2 gruba ayrıldı. 1) % 9' luk Hf asit 20 sn), 2) ısıyla uygulanan deneysel asit 30 dk. Simantasyon işlemlerinden sonra örnekler termal siklusa (5000 siklus) tabi tutuldu. Sonrasında örneklere 1 mm/dk hızla mikro gerilim bağlanma testi uygulandı. Elde edilen değerlere bağımsız Örneklem T testi yapıldı (p=0.05). Yüzey pürüzlülüğü ve mikro gerilim bağlanma değerleri arasındaki ilişkiyi analiz etmek amacıyla pearson korelasyon katsayısıyla korelasyon testi yapıldı (p=0.01).Bulgular:Hf asit lityum disilikat seramik yüzeylerinde deneysel asit ve ısıyla karşılaştırıldığında daha fazla pürüzlülüğe ve mikro gerilim bağlanma değerlerine neden olmuştur. Pearson korrelasyon sayısı, pürüzlülük ile mikro gerilim bağlanma değerleri arasında yüksek bir değerle pozitif yönde bir korelasyon olduğunu göstermektedir. Sonuçlar:Hf asitin toksik etkileri nedeniyle lityum disilikat içerikli cam seramikleri pürüzlendirmede Hf asitten daha iyi alternatif metodların arayışı devam etmektedir. Anahtar Kelimeler:Deneysel sıcak asit, Hf asit, Mikro gerilim bağlanma dayanımı