VZTAH MEZI VĚDOMOSTMI O PROBLEMATICE POHYBOVÉ AKTIVITY A REALIZOVANOU POHYBOVOU AKTIVITOU U STŘEDOŠKOLSKÝCH STUDENTŮ [RELATIONSHIP BETWEEN KNOWLEDGE ABOUT PHYSICAL ACTIVITY AND PERFORMED PHYSICAL ACTIVITY IN HIGH SCHOOL STUDENTS] - Jana Vašíčková; František Chmelík; Karel Frömel; Filip Neuls (Palacký University Olomouc, 2009)
VÝCHODISKA: Školní vzdělávací programy a změny výuky ve školách nabízejí prostor pro uchopení tématu zdravého životního stylu v životě člověka, a to jak po stránce zdravotní, nutriční, tak i pohybové. CÍLE: Cílem práce bylo zjistit, jaká je úroveň teoretických vědomostí o problematice zdraví a pohybové aktivity (PA), zda se prokáže rozdíl mezi chlapci a dívkami a do jaké míry existuje spojitost mezi vědomostmi a uskutečněným množstvím PA v rámci současných kurikul u studentů prvního ročníku středních škol. METODIKA: Výzkumného šetření se zúčastnilo 33 chlapců a 42 dívek prvního ročníku ze tří gymnázií a jedné střední odborné školy. Tito studenti v úvodu šetření vyplnili vědomostní test (VT) k problematice zdraví a PA a dotazník ANEWS (Abbreviated Neighborhood Environment Walkability Scale). Poté po celý měsíc monitorovali krokoměrem Yamax Digiwalker SW-700 množství denních kroků, které zapisovali do brožury. Na závěr, po týdenní pauze od monitorování, studenti opět vyplnili vědomostní test a dotazník IPAQ (International Physical Activity Questionnaire) - dlouhou verzi. Při podrobné analýze vztahu mezi vědomostmi a PA jsme se zaměřili také na PA různé intenzity a typu. VÝSLEDKY: Zjistili jsme, že dívky mají větší znalosti o problematice PA než chlapci ve všech sledovaných dimenzích, a to jak v pre-testu (18,26 vs. 16,55 bodů), tak i v post-testu (18,57 vs. 16,76 bodů). Korelační koeficient u chlapců mezi celkovou PA a VT byl rP = - 0,505 (p<0,01), u dívek byl rP = - 0,404 (p<0,01), což naznačuje, že vědomosti o PA u této věkové kategorie jsou na úkor skutečně realizované PA. ZÁVĚRY: Byla zjištěna spojitost mezi vědomostmi o PA a skutečně realizovanou PA u chlapců i u dívek a pomocí korelací byl v této souvislosti prokázán statisticky významný negativní vztah. Dívky prvního ročníku čtyř středních škol mají lepší výsledky ve VT než chlapci. Z výsledků vyplývá nutnost provést podobné šetření i u dalších věkových skupin. [BACKGROUND: School education programs and changes in teaching at schools offer the possibility to emphasize the topic of healthy lifestyle in human life with the impact on health, nutrition, and physical activity. OBJECTIVE: The main aim of this study was to find out the level of theoretical knowledge about health and physical activity (PA), the difference between genders and whether an association exists between knowledge and performed PA within contemporary curricula in first grade high school students. METHODS: Overall, 75 students participated in our experimental survey, 33 boys and 42 girls from three grammar schools and one vocational school. At the beginning of the monitoring these students completed "Comprehension test (CT) on health and physical activity" and the ANEWS questionnaire (Abbreviated Neighbourhood Environment Walkability Scale). For the whole month they monitored daily number of steps using Yamax Digiwalker SW-700 pedometer and recorded their number of steps into personal log. At the end, after one week break in monitoring, students again completed CT and the IPAQ questionnaire (International Physical Activity Questionnaire) - long version. During detailed analysis of the relationship between knowledge on PA and PA, we also focused on PA of various intensity and types. RESULTS: We found out that girls have greater knowledge on PA than boys in all observed dimensions, both in pre-test (18.26 vs. 16.55 points) and post-test (18.57 vs. 16.76 points). The correlation coefficient in boys between overall PA and CT was rP = - 0.505 (p < 0.01), and in girls rP = - 0.404 (p < 0.01) which may indicate that knowledge about PA in this age group can be at the expense of realized PA. CONCLUSIONS: An association between knowledge on PA and performed PA was identified and Pearson's correlation proved negative statistically significant relationship in boys as well as in girls. First grade girls from four high schools showed better results in CT than boys. There is a necessity to carry out similar surveys in other age groups.]