مقایسه میزان تحلیل استخوان آلوئول و تعداد دندان‏‏های باقیمانده در زنان یائسه با و بدون توده استخوانی نرمال - لیلا خجسته پور; محمدحسین دباغ منش; نریمان ایرجی نصرآبادی; سارا مقربی (Mashhad University of Medical Sciences, 2012)
مقدمه:با وجود چندین دهه تحقیقات، هنوز توافق کلی مبنی بر این که آیا افراد مبتلا به استئوپروز/ استئوپنی در معرض خطر بیشتری برای تحلیل استخوان فکین، پریودنتیت و از دست دادن دندانها هستند یا خیر وجود ندارد. هدف از این مطالعه مقایسه میزان تحلیل استخوان آلوئول و تعداد دندان‏های باقیمانده بین خانم‏های یائسه با توده استخوانی نرمال و افراد با توده استخوانی پایین، میباشد. مواد و روش‏ها: 100 خانم داوطلب 40 تا 70 ساله که برای تشخیص پوکی استخوان به بیمارستان نمازی شیراز مراجعه کرده بودند انتخاب شدند و در چهار گروه 1) نرمال، 2) استئوپروتیک/استئوپنیک (در یکی از نواحی سر فمور یا مهره‏های گردن)، 3) استئوپروتیک (در هر دو ناحیه) و 4) استئوپروتیک (در یکی از نواحی) قرار گرفتند. رادیوگرافی‏های پری اپیکال به روش موازی از نواحی مولرهای اول و دوم دو سمت و سانترال‏های فک پایین به وسیله دستگاه رادیوگرافی (8MA= 60KVP=) 32/0Planmeca Intra Dentsply Rinn= و فیلم Ekta speed Kodak تهیه و به وسیله اسکنر Microtek Scanmaker I 800 دیجیتالی شدند. مقادیر تحلیل استخوان آلوئول با اندازه‏گیری فاصله بین CEJ تا پایین‏ترین ناحیه کرست در مزیال و دیستال دندان‏های مولر اول و دوم و سانترال فک پایین به وسیله نرم‏افزار اتوکد 2007 با دقت صدم میلی‏متر اندازه‏گیری شدند. از رادیوگرافی پانورامیک جهت بررسی تعداد دندان‏های از دست رفته استفاده شد. به ترتیب از آزمون‏های t-test و Mann-Whitney برای بررسی میزان تحلیل استخوان و مقایسهتعداددندان‏های ازدسترفته استفادهشد. سطح معنی‏داری 05/0 در نظر گرفته شد. یافته‏ ها: متوسط میزان تحلیل استخوان آلوئول به ترتیب در چهار گروه ذکر شده 45/3، 47/3، 62/3 و 5/3 میلی‏متر به دست آمد که از لحاظ آماری تفاوت معنی‏داری نداشتند (05/0P>). همچنین میانگین تعداد دندان‏های از دست رفته درگروه‏های مورد بررسی به ترتیب 78/5، 05/8، 36/8 و 5/4 بود که تفاوت آماری قابل ملاحظه‏ای نداشتند (05/0P>).     نتیجه‏ گیری: در این پژوهش ارتباطی میان تعداد دندانهای از دست رفته با تحلیل استخوان آلوئول و میزان توده استخوانی در زنان یائسه یافت نشد. ------------------------------------------------------ # مولف ‏مسؤول، نشانی: شیراز، خیابان قصر دشت، دانشکده دندانپزشکی، گروه پروتزهای دندانی، تلفن: 2289787-0711   E-mail:  mogharabis@sums.ac.ir