Farklı diş macunlarının antibakteriyel etkilerinin in vitro olarak incelenmesi - Nilsun Bağış (Ankara University, 2014)
Bu in vitro çalışmada 8 farklı diş macununun Streptococcus mutans, Enterococcus faecalis, Bacillus subtilis, Lactobacillus casei, Staphylococus aureus üzerine antibakteriyel etkileri Agar Difüzyon Testi ile incelendi. Gereç ve yöntem Farklı özellikteki diş macunlarının antibakteriyel etkilerini incelemek için, agar plakalarının üzerine 5 mm genişliğinde yuvalar açıldı. Her bir diş macunu bu yuvalara yerleştirildi. Yuvalardan bir tanesi kontrol grubu olması amacı ile boş bırakıldı. 24 saat sonra test edilen mikroorganizmalara karşı oluşan inhibisyon alanları ölçülerek değerlendirmeler yapıldı. Sonuçların istatistiksel analizi için Kruskal Wallis and Mann Whitney U Testi kullanıldı. Sonuçlar Yirmi dört saat sonra yapılan gözlemler test edilen her diş macununun antibakteriyel etkilerinin olduğunu fakat özellikle Streptococcus mutans için diş macunları arasında istatistiksel fark oluşmadığını gösterdi P>0,05 .