Un caz rar de hemoragie cerebrală la un prematur care prezintă coarctație de aortă - Andreea Cerghit Paler; Dorottya Miklosi; Liliana Gozar; Rodica Togănel; Amalia Făgărășan; Daniela Toma (Amaltea Medical Publishing House, 2020)
Introducere. Coarctația de aortă (CoA) este prezentă la 6-8% dintre pacienții cu boală congenitală cardiacă, cu o incidență de 4/10.000 nou-născuți vii. Poate fi prezentă cu diferite tablouri clinice, de la vârsta de nou-născut până la adolescență. Nou-născuții cu greutate la naștere sub 2 kg și cu CoA au risc crescut de a dezvolta hemoragie intraventriculară (HIV) severă, comparativ cu cei din cohorta cu greutate normală la naștere. Prezentare de caz. Prezentăm cazul unui prematur de sex masculin, cu greutate mică la naștere, care la vârsta de 3 săptămâni dezvoltă semne și simptome de șoc cardiogen. Examenul clinic, ecocardiografia și examenul angio-CT confirmă diagnosticul de CoA severă, fără flux vizibil în canalul arterial. A fost inițiat imediat tratament cu prostaglandină E1, pentru permeabilizarea canalului arterial. Tensiunea arterială sistolică a fost peste percentila 99 pentru vârsta gestațională, iar gradientul nonivaziv între membrul superior și cel inferior a fost de circa 86 mmHg. Ecografia transfontanelară decelează hemoragie intraventriculară grad II/III, bilateral, în resorbție, cu transformare chistică. La vârsta de 6 săptămâni, sugarul a beneficiat de corecția chirurgicală a CoA. La reevaluarea de 3 luni postoperator, pe baza semnelor clinice, s-a ridicat suspiciunea de recoarctație de aortă, confirmată prin ecocardiografie și angio-CT. Pacientul prezenta hipertensiune arterială, cu diferență de tensiune între membrele superioare și cele inferioare de circa 37 mmHg. A fost realizată corecție chirurgicală, de această dată prin angioplastie de lărgire cu petec. Evoluția postoperatorie a fost grevată de prezența hipertensiunii arteriale, pentru care a necesitat tratament continuu cu inhibitor de enzimă de conversie. Concluzii. Prematurii cu greutate mică asociată cu CoA corectată chirurgical au un risc ridicat de recoarctare, hipertensiune arterială secundară și hemoragie cerebrală. Un punct important în soluționarea acestor cazuri îl reprezintă echipa medicală multidisciplinară, pentru evaluarea, managementul, dar și prognosticul pacienților.