До питання про діалектику духовного і матеріального у фізичному вихованні - Галина Власюк; Любов Терешко (Lesya Ukrainka Volyn National University, 2017)
У статті викривається критичне ставлення до ідеологізації фізичної культури і спорту, політизації системи фізичного виховання, розглядається суперечність первинності матеріального чи духовного. Допускається, що здорова душа здатна зробити здоровим і свій матеріальний носій - тіло. Актуалізується питання активізації психічних процесів і отримання влади над тілом, його функціями, поведінкою та концентрацією резервних фізіологічних можливостей організму. Вказується на нетрадиційні шляхи такої активізації.