Święty Franciszek Salezy (1567-1622): biskup Genewy - doktor Kościoła - humanista. W 400-lecie śmierci patrona Towarzystwa Naukowego Franciszka Salezego - Jerzy Gocko (The Francis de Sales Scientific Society (TNFS.PL), 2022)
400-lecie śmierci św. Franciszka Salezego jest okazją do przywołania na łamach "Seminare. Poszukiwania naukowe" jego postaci oraz naukowego i ascetycznego dziedzictwa biskupa Genewy oraz by oddać cześć patronowi Towarzystwa Naukowego Franciszka Salezego. To właśnie autor Filotei i Teotyma, zakochany w Bogu i w człowieku, stał się inspiracją inicjatyw założonego przed 15 laty w kręgu salezjańskim towarzystwa naukowego. Uznany zarówno przez historiografię świecką, jak i hagiografię katolicką za teologa humanistę wyznacza humanistyczny i personalistyczny profil prowadzonym w ramach towarzystwa naukowego badaniom. Tekst pokazuje Salezego jako biskupa Genewy, doktora Kościoła oraz patrona Towarzystwa Naukowego Franciszka Salezego. W drugiej części artykułu dokonano syntetyczne retrospekcji na genezę i główne obszary działalności Towarzystwa w 15-lecie jego istnienia.