Вплив атлетичної та фізичної підготовки на динаміку інтенсивності у плавців 14-15 років - Богдан Дмитрович Розпутняк (Lesya Ukrainka Volyn National University, 2016)
У статті наголошено, що під час інтенсивного тренування з плавання дітей старшого шкільного віку потрібно звернути увагу на загальну фізичну підготовку, правильну організацію та методику проведення тренувальних занять, здійснювати ретельний лікарсько-педагогічний контроль, застосовуючи гематологічний аналіз та електрокардіологічні дослідження. Під час інтенсивної тренувальної роботи спортсменів із плавання основна увага повинна звертатися на загальну фізичну підготовку, оскільки ефективний фізичний розвиток і високий рівень морфо-функціональних можливостей організму створюють передумови для досягнення високих результатів. Необхідною умовою для інтенсивного тренування з плавання дітей старшого шкільного віку є постійний лікарсько-педагогічний контроль уключно із використанням гематологічного аналізу, спостереження за кількістю лейкоцитів. Наявність лімфоцитозу на відповідній стадії інтенсивного тренування є одним із показників перетренованості; одночасно не потрібно нехтувати спостереженнями за червоною кров'ю.