Małe miasto jako obszar kumulowania potencjału edukacyjnego. Na przykładzie 26-tysięcznego Świecia - Dagna Dejna; Filip Nalaskowski; Mirosław Zientarski (Nicolaus Copernicus University in Toruń, 2016)
Tekst podejmuje problematykę związaną z pejzażem edukacyjno-kulturowym małego miasta. Miasto traktowane jest jako obszar kumulowania doświadczeń społecznych oraz edukacyjnych. Na przykładzie 26-tysięcznego Świecia położonego w województwie kujawsko-pomorskim opisywany jest fenomen edukacyjny tej niewielkiej miejscowości. Badania nad planami edukacyjnymi młodzieży z Grudziądza i okolic przyniosły kilka zaskakujących wyników i wniosków. Wśród nich lokujmy te, które udowadniają, że Świecie w sposób niebudzący wątpliwości wyprzedza pozostałe badane miasta w niemal każdej dziedzinie. Uczniowie ze Świecia odznaczają się najwyższym poziomem kapitału symbolicznego, który jest swego rodzaju esencją pozostałych kapitałów: ekonomicznego, społecznego i kulturowego. Młodzież ze Świecia posiada również najwyższy kapitał kulturowy, który mierzony był przy pomocy takich wskaźników, jak: liczba posiadanych książek, certyfikatów, dokumentów potwierdzających nabyte kompetencje, osiągnięcia szkolne i znajomość języków. Co ciekawe, młodzież ta częściej niż uczniowie z pozostałych badanych miejscowości, deklarowała chęć podjęcia studiów wyższych. Wśród tych, którzy planują studia, o wyborze uczelni decydują czynniki, które można uznać za szlachetne, czyli: prestiż uczelni oraz bogata oferta kierunków. Podczas gdy inni podejmują decyzje kierując się na przykład preferencjami znajomych czy bliskością uczelni od domu rodzinnego. Często wybieranym kierunkiem, znacznie częściej, niż to się dzieje w innych badanych miastach, jest medycyna, uważana za kierunek trudny, ambitny oraz taki, na który trudno się dostać. Młodzież ze Świecia dominuje nad rówieśnikami również pod względem planów dotyczących trybu studiów oraz podejmowania studiów na II stopniu. Uczniowie częściej deklarują chęć studiowania w trybie stacjonarnym oraz w większości planują studia magisterskie.