Pandemia i praca w trybie home office wyzwaniem dla pedagogiki pracy - Magdalena Barańska (Uniwersytet Kazimierza Wielkiego, 2024)
W artykule poruszono ważną i aktualną kwestię dotyczącą zmian na rynku pracy będących skutkiem pandemii SARS-CoV-2, która wybuchła z początkiem 2020 roku. Działania podjęte w celu ochrony zdrowia i życia obywateli poskutkowały zaburzeniem dotychczasowych trendów na rynku pracy. Pandemia według GUS wpłynęła szczególnie negatywnie na sytuację zawodową ludzi młodych, ale nie tylko. Organizacja pracy poza firmą, bez bezpośredniego kontaktu i nadzoru, stała się ogromnym wyzwaniem. Pedagogika pracy jako subdyscyplina pedagogiczna może wypracować nowe modele działania dla specjalistów zajmujących się procesami pracy i zarządzaniem zasobami ludzkimi, zwłaszcza ich podmiotowym wymiarem. Artykuł stanowi próbę opisania nowej rzeczywistości rynkowej. W artykule zarysowane zostały wybrane zjawiska, które obnażyła pandemia, wynikające z nich trudności i możliwości zmuszając wszystkich uczestników rynku do zmiany sposobów działania, ale przede wszystkim myślenia.