EVOLUȚIA SEMNIFICAȚIILOR ȘTIINȚIFICE ALE CONCEPTULUI DE EMPATIE - USM ADMIN (Moldova State University, 2023)
Articolul prezintă incursiunea în evoluția semnificațiilor științifice ale conceptului de empatie, dezvăluind istoria conceptului prin interpretări ale termenului vizat. Empatia este un concept important care a evoluat semnificativ de-a lungul timpului, fiind abordat din diverse perspective și în variate domenii ale vieții sociale. Abordările empatiei din perspectiva psihologiei explorează factorii cognitivi, sociali și culturali și au contribuit semnificativ la explicația fe- nomenului pentru înțelegerea esenței sale științifice. Explorarea cercetărilor din zona sociologiei arată că empatia se integrează în structura identității sociale, politice și etice, abordările contemporane descriind empatia în termeni de procese cognitive. Recursul de la teoriile inițiale care prezintă empatia ca o capacitate umană de imitare a compor- tamentului sau emoțiilor altor persoane, până la abordările actuale care utilizează tehnologii de imagistică cerebrală, empatia a devenit un subiect de interes pentru numeroase discipline științifice, care încearcă să explice natura acestei competențe umane și strategiile prin care poate fi dezvoltată și valorificată în diverse contexte sociale, educaționale și terapeutice. Una din cele mai importante explicații ale empatiei este că aceasta nu este doar un proces intelectual, ci și un mecanism emoțional care impulsionează comunicarea generând noi semnificații ale comportamentului uman în raport cu alți oameni. Comunicarea empatică a devenit o preocupare a oamenilor diferitor profesii. Cuvinte-cheie: empatie, evoluție, abordare contemporană, abordare psihologică, abordare sociologică.   DOI: https://doi.org/10.59295/sum5(165)2023_42