Wychowanie do postaw etycznych w społeczeństwie demokratycznym - Henryk Skorowski (The Francis de Sales Scientific Society (TNFS.PL), 1994)
Istotą wychowania chrześcijańskiego jest kształtowanie człowieka jako osoby. To znaczy że proces wychowawczy musi uwzględniać wszystkie poziomy i wszystkie wymiary człowieka. w procesie tym nie może zabraknąć wymiaru etycznego adresowanego do rzeczywistości społecznej, w którą wkracza kontekst realizacji podstawowego zadania samej osoby. Chodzi po prostu o potrzeba kształtowania określonych postaw etycznych, które dają człowiekowi możliwość realizacji swoją funkcję w społeczeństwie demokratycznym. Istotnymi postawami są: dobroczynność, solidarność, sprawiedliwość, prawda, wolność, tolerancja. Kształtowanie się takich postaw w procesie wychowania chrześcijańskiego daje społeczeństwu szansę funkcjonowania jako społeczeństwo ludzi wolnych i odpowiedzialny. Wspólnota chrześcijańska ma do spełnienia zasadniczą rolę w procesie wychowania etycznego. Tam Wspólnota jest podstawowym podmiotem w edukacji, ale to nie znaczy, że pojedyncza osoba jest tylko przedmiotem edukacji. Edukacja chrześcijańska jest w rzeczywistości edukacją osobistą. Oznacza to między innymi, że jest to przede wszystkim rozwój osoby w trakcie formacji. Jeśli chodzi o Wspólnota chrześcijańska jako podmiot wychowania wcale nie uważa się, że wspólnota tworzy całość człowieka, a raczej stwarza odpowiednie warunki do jego rozwoju w wymiarze etycznym, czyli etycznym natychmiastowy rozwój daje możliwość przekazania ustalonych wartości etycznych do akceptacji kadry, które są prawdziwym fundamentem pewnych postaw.