بررسی مطالعات مرتبط با دیسمنوره اولیه در بُعد ابزار سنجش درد قاعدگی - طاهره زاهدی فرد; محبوبه فیروزی (Mashhad University of Medical Sciences, 2016)
مقدمه: دیسمنوره اولیه از شایع‌ترین شکایات زنان است. بررسی بیمار و درمان موفق وی نیازمند سنجش میزان درد است. با توجه به شیوع بالا و متفاوت دیسمنوره اولیه در مطالعات و شناخت مقبول‌ترین ابزارهای بررسی درد دیسمنوره و به بحث گذاشتن مزایا و معایب این ابزارها، مطالعه حاضر با هدف بررسی مطالعات مرتبط با دیسمنوره در بُعد ابزار سنجش درد قاعدگی انجام شد. روش کار: این مطالعه مروری با هدف بررسی مطالعات مرتبط با دیسمنوره در بُعد ابزار سنجش درد قاعدگیانجام شد.بدین منظور پایگاه‌های اطلاعاتی Pubmed Medline، Embase، Cochran و Google Scholar جهت یافتن منابع مرتبط در فاصله سال‌های 2003 تا 2013 و با کلید واژه‌هایی نظیر dysmenorrhea،  scale و ... جستجو شدند. محتوای مقالات با دقت و به تکرار مطالعه شد و با تمرکز بر ابزار بررسی درد از بُعد کیفی و کمی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها: در جستجوی به عمل آمده در مجموع تعداد 259 مقاله به دست آمد. از این تعداد 248 مقاله از ابزارهای ذهنی و 11 مقاله از ابزارهای عینی دیسمنوره استفاده کردند. پرکاربردترین ابزارهای ذهنی VASو معیار چندبُعدی گفتاری دیسمنوره و پرکاربردترین ابزار عینی دیسمنوره بررسی سطح پروستاگلاندین‌ها بود. به طور کلی از 28 ابزار متفاوت برای بررسی درد دیسمنوره استفاده شده بود. در مقالات فارسی 9 ابزار به کار برده شده بود. به علاوه 199 مقاله (6/78%) از یک ابزار، 48 مقاله (18%) از دو ابزار، 10 مقاله (8/2%) از سه ابزار و 2 مقاله (4/0%) از چهار ابزار هم‌زمان استفاده کرده بودند. نتیجه گیری: به طور کلی ابزارهای متنوع و زیادی برای ارزیابی درد قاعدگی اولیه در دسترس هستند، ولی هنوز یک استاندارد طلایی وجود ندارد. اما VAS و معیار چندبُعدی گفتاری دیسمنوره نسبت به بقیه ابزارها بیشتر استفاده می‌شوند. لازم است ابزار مناسب با توجه به هدف پژوهشگر از تحقیق، هزینه انجام مطالعه، مشخصات جامعه مورد بررسی و ویژگی‌های ابزار انتخاب شود.