Ortodontik tedavi gören hastalarda maloklüzyon ve çapraşıklığın değerlendirilmesi - Altug Bicakci; Esengül Bekar; Feyza Öden; Ali Altuğ Bıçakçı (Cumhuriyet University, 2015)
ÖZETAmaç: Bu çalışmanın amacı Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalında tedavi gören hastaların maloklüzyon türlerinin ve dişsel çapraşıklık miktarının incelenmesidir.Materyal ve Metot: Çalışmamızda Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalına ortodontik tedavi gören 639 hastaya ait başlangıç kayıtları kullanılmıştır. Hastaların alçı modelleri incelenerek Angle sınıflamasına göre hastaların maloklüzyonları tespit edilmiştir. Alt ve üst çene modelleri üzerinde ölçümler yapılarak çapraşıklık miktarları belirlenmiştir.Bulgular: Çalışmada Sınıf I maloklüzyon %38,8, Sınıf II bölüm 1 %25,6, Sınıf II bölüm 2 %16,6, Sınıf III maloklüzyon ise %19 oranında tespit edilmiştir. Üst dişlerde şiddetli çapraşıklık ( >7mm) en yüksek oranda  (%30,5) Sınıf II bölüm 2 maloklüzyon grubunda gözlenmiştir. Alt çene için şiddetli çapraşıklık tüm maloklüzyon türlerinde en az oranda tespit edilmiştir.Sonuçlar: Bu çalışmada ortodontik tedavi gören hastalarda Sınıf I en çok görülen maloklüzyonken, Sınıf II bölüm 2 en az sıklıkta görülen maloklüzyondur. Üst çenede şiddetli çapraşıklık en fazla Sınıf II bölüm 2 maloklüzyon grubunda görülmektedir. ABSTRACTObjectives: The objective of this study was to investigate the malocclusion types and the amount of crowding in patients accepted for orthodontic treatment in the Atatürk University Faculty of Dentistry Department of Orthodontics.Materials and Methods: In this study, records of 639 patients accepted for orthodontic treatment in the Department of Orthodontics, Atatürk Universty Faculty of Dentistry was used. Malocclusions were determined according to the Angle classification from examining the patients dental casts. Crowding levels were determined with measurements on maksillar and mandibular casts.Results: Class I malocclusion in % 38,8, Class II Division 1 in %25,6, Class II Division 2 in %16,6 and Class III malocclusion in %19 percentage was identified. It was observed that severe maxillar crowding ( >7mm) was the  highest percentage (%30,5) in Class II Division 2 malocclussion group. It was reported that severe mandibular crowding was the least percentage in all malocclusion groups.Conclusions: Class I malocclusion was the most frequently seen, whereas Class II Division 2 was the least common in patients accepted for orthodontic treatment. It was observed that severe maxillar crowding was the most percentage in Class II Division 2 malocclussion group.