CARACTERISTICILE CONȚINUTULUI DE LIMFOCITE T ÎN FUNCȚIE DE STRESUL OXIDATIV ȘI ACTIVITATEA ANTIOXIDANTĂ LA PACIENȚII CU TUBERCULOZĂ PULMONARĂ ȘI INFECȚIA COVID-19 - Serghei GHINDA; Elena TUDOR; Tatiana OSIPOV; Valentina CHIROȘCA; Valeriana PANTEA; Valentin GUDUMAC; Albina BRUMARU (Academy of Sciences of Moldova, 2021)
Pentru a studia particularitățile conținutului de T limfocite în dependență de indicatorii stresului oxidativ și activitateaantioxidanților, la pacienții cu tuberculoză pulmonară în asociere cu coinfecția COVID-19 au fost examinați 42 de pacienți,dintre care: a) lotul de bază - 21 pacienți cu tuberculoză pulmonară și co-infecție COVID-19, b) lotul de control - 21 paciențicu tuberculoză pulmonară. La pacienții incluși în studiu s-a determinat formula leucocitară, nivelul de limfocite CD3, CD4,CD8, reacția de stres oxidativ precum și activitatea antioxidantă. În rezultat s-a determinat că, la pacienții cu tuberculoză șico-infecția COVID-19 pe măsură ce conținutul de limfocite, și în special, de limfocite T scade la pacienții cu tuberculozăpulmonară și co-infecția COVID-19, gradul de deteriorare oxidativă a proteinelor și predispoziția lipoproteinelor la oxidarecrește semnificativ conform datelor markerului AOPP și indicatorului dialdehidei malonice de stres oxidativ (dialdehidulmalonice - DAM), ceea ce indică severitatea reacțiilor de stres oxidativ la acești pacienți. Activitatea antioxidativă totală,determinată prin metoda ATS la pacienții cu tuberculoză pulmonară și co-infecția COVID-19, a fost semnificativ redusă, iarconform metodei CUPRAC a crescut semnificativ pe măsură ce conținutul de limfocite și, în special, de T limfocite a scăzut.Enzima superoxid dismutază (SOD), catalaza și activitatea proteinei antioxidante ceruloplasmină la pacienții cu tuberculozăpulmonară și COVID-19 au scăzut semnificativ pe măsură ce conținutul de limfocite și, în special, de limfocite T a scăzut.Astfel, parametrii stresului oxidativ și activitatea antioxidantă pot fi considerați potențiali biomarkeri markeri a evoluției tuberculozei pulmonară în asociere cu infectia COVID-19.