Sınıf Öğretmeni Adaylarının İlkokuma Yazma Öğretimi Dersine İlişkin Tutumları - Meral GÖZÜKÜÇÜK (Mehmet KURUDAYIOĞLU, 2019)
İlkokuma yazma öğretimi dersi sınıf öğretmenliği lisans programının temel derslerinden birisidir. Bu çalışmanın amacı sınıf öğretmeni adaylarının ilkokuma yazma öğretimine yönelik tutumlarını belirlemektir. Araştırmada karma araştırma yaklaşımı benimsenmiş olup nitel boyutta fenomenoloji deseni, nicel boyutta tarama yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu, amaçlı örnekleme tekniklerinden biri olan ölçüt durum örnekleme tekniğiyle belirlenmiştir. Çalışma grubunu 2017-2018 akademik yılında Kafkas Üniversitesi Sınıf Öğretmenliği Anabilim dalında eğitim gören öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırmaya ilişkin nicel veriler Arslan ve Aytaç (2010) tarafından geliştirilen "İlkokuma Yazma Öğretimi Dersine İlişkin Tutum Ölçeği" aracılığıyla toplanmıştır. Nitel veriler, öğretmen adaylarıyla yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılarak toplanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre öğretmen adaylarının ilkokuma yazma öğretimi dersine yönelik tutumlarının olumlu olduğu; derse istekli oldukları, dersi gerekli gördükleri ve derse ilgi duydukları görülmektedir. İlkokuma yazma dersine ilişkin tutumlarının sınıf seviyesine göre farklılaşmadığı; dersin teorik ve uygulamalı şekilde işlenmesine, cinsiyete, akademik başarı notuna göre farklılaştığı belirlenmiştir. Öğretmen adayları dersin uygulamalı olmasını ve süresinin artırılmasını önermişlerdir.