TEORII EXPLICATIVE ALE AGRESIVITĂȚII - Angela POTÂNG; Ina BOTNARI (Moldova State University, 2018)
Agresivitatea este un termen foarte frecvent utilizat, chiar și în comunicarea cotidiană. În acest articol se realizează o abordare extinsă a acestui termen prin prisma teoriilor explicative care au fost elaborate și explicate de marii cercetători ai timpurilor. O altă dimensiune analizată în acest articol este furia, o dimensiune emoțională implicată direct în manifestarea agresivității. Analiza acestor două noțiuni și interconexiunea lor în activitatea umană contribuie la înțelegerea comportamentului la volan al conducătorilor auto. THE EXPLANATORY THEORY OF AGGRESSIVITY Aggressivity is a frequently used term even in daily communication. This article describes with an extended approach this term through the explanatory theories that have been elaborated and explained by the greatest researchers of all time. Another dimension analyzed in this article is anger - an emotional dimention, directly involved into the manifestation of aggressivity. The analysis of these two notions and their interconnection in human activity contributes to the understanding of the driving behaviour and the car drivers.