Necmettin Erbakan Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'ne Başvuran Hastaların Dental Anksiyete Düzeylerinin Değerlendirilmesi - Güldane Mağat (Selçuk University, 2018)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, hastaların diş hekimlerinde yaşanan kaygı düzeylerinin prevelansını belirlemek ve anksiyete düzeylerinin yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi ve diş hekimi ziyaret sıklığı ile ilişkisini değerlendirmektir.Gereç ve Yöntemler:Bu çalışmaya Necmettin Erbakan Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'ne başvuran, yaşları 18-85 arasında (Ortalama 36,96 ± 14,74) değişen, 404 kadın (% 53,9) ve 346 erkek (% 46,1) toplam 750 birey katıldı. Dental anksiyete düzeyini belirlemek için Corah Dental Anksiyete Skala (CDAS) formu kullanıldı. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikten ve Ki-kare testinden yararlanıldı.Bulgular:Dental anksiyeteye sahip birey oranı %24 (n=180) olarak saptandı. Eğitim düzeyleri ve diş hekimine gitme sıklığı dental anksiyeteye üzerine istatistiksel olarak etkili değilken (p>0,05); yaş ve cinsiyet istatistiksel olarak etkili idi (p<0,01). Yaş azaldıkça dental anksiyete düzeyi de azalmaktaydı. Dental anksiyete düzeyi ise bayanlarda erkeklerden daha fazla idi.Sonuçlar:Bu çalışmanın sonuçları, dental anksiyete sahip bireylerin sayısının fazla olduğunu göstermiştir. Yaş ve cinsiyet dental anksiyete üzerine önemli bir faktörken diş hekimine gitme sıklığı ve eğitim düzeyi anksiyete üzerine etkili birer faktör değildir. Diş hekimleri kadın ve genç hastaların dental anksiyete seviyelerinin daha yüksek olduğunu göz önünde bulundurmalıdırlar.Anahtar Kelimeler:dental anksiyete, yaş, cinsiyet