اثربخشی مداخله واژگان پایه بر وضوح گفتار کودکان با سندرم داون آموزش پذیر 11-7 ساله فارسی زبان - فاطمه فاریابی; طلیعه ظریفیان; فریبا یادگاری (Shahid Beheshti University of Medical Sciences, 2017)
مقدمه و اهداف خطاهای گفتاری کودکان با سندرم داون معمولاً بیثبات هستند، بهطوریکه کودک در هر بار تولید یک گزینه واژگانی آن را بهصورتهای مختلف تولید میکند. مداخله واژگان پایه برای افزایش ثبات تولیدی در کودکان دارای اختلال بیثباتی گفتار طراحی شده است. هدف مطالعه حاضر، بررسی اثربخشی مداخله واژگان پایه بر وضوح گفتار کودکان با سندرم داون آموزشپذیر 11-7 فارسی زبان بود. مواد و روشها مطالعه حاضر در قالب یک طرح پیشآزمون-پسآزمون انجام شد. 4 کودک با سندرم داون 11-7 ساله در پژوهش حاضر شرکت داشتند. برای هر آزمودنی 12 تا 14 جلسه درمانی برگزار شد. درمان از طریق 70 واژه هدف صورت گرفت. تعمیم ثبات تولیدی از طریق واژههای کنترل ارزیابی شد. ابزارهای مورد استفاده عبارتند از: آزمون بیثباتی نسخه فارسی مجموعه آزمون ارزیابی تشخیصی آوایی و واجی و آزمون وضوح تک کلمات. 7 نقطه ارزیابی در مطالعه حاضر وجود داشت: 2هفته قبل از مداخله، 1هفته قبل از مداخله، درست قبل از مداخله، درست بعد از مداخله، 1هفته بعد از مداخله، 2 هفته بعد از مداخله و 6 ماه بعد از مداخله. علاوه بر این 10 شنونده ناآشنا وضوح گفتار کودکان را از طریق صدای ضبط شده آنها قبل و بعد از اجرای مداخله قضاوت کردند. یافتهها ثبات تولیدی در تولید تک کلمات بعد از اجرای مداخله واژگان پایه افزایش پیدا کرد. همچنین ثبات تولیدی بهدست آمده به واژههای کنترل نیز تعمیم یافت. علاوه بر این وضوح گفتار کودکان نیز بعد از اجرای مداخله افزایش یافت (05/0P