Keratin-18 și MicroARN - biomarkerii leziunilor hepatice de origine medicamentoasă - Ana Veselovskaia; Anatolie Vişnevschi (Academy of Sciences of Moldova, 2019)
Leziunile hepatice induse de medicamente (LHIM) sunt patologii care se dezvoltă independent de doza de medicament (pentru unele medicamente), calea sau durata administrării. Leziunile hepatice induse de medicamente fac parte din cauzele care stau la baza dezvoltării insuficienței hepatice acute. Diagnosticul se face după excluderea altor cauze ale patologiei hepatice și, prin urmare, morbiditatea prin LHIM este deseori subestimată. Studiile privind noi biomarkeri serici, cum ar fi glutamat dehidrogenaza, protein box-1 cu mobilitate înaltă, keratina-18 și microARN-122 ar putea oferi informații suplimentare pentru diagnosticare și utilizare prognostică și ar oferi perspective importante asupra mecanismului de patogeneză a leziunii hepatice induse de droguri. Aproximativ 1000 preparate farmaceutice sunt implicate în leziunile hepatice medicamentoase. În prezent, există un interes tot mai mare în dezvoltarea "medicamentelor personalizate" în care un anumit medicament este furnizat unui anumit pacient pe baza eficacității sale furnizate de datele genomice ale pacientului și/sau expresia genelor tisulare specifice. Hepatocitele exprimă polipeptidele keratin 8 și 18 (K8/K18), în timp ce colangiocitele exprimă K8/K18 și keratina 7 și 19 (K7/K19). Un studiu recent demonstrează că microARN-122 și keratina-18 sunt biomarkeri mai sensibili și mai specifici pentru LHIM comparativ cu biomarkerii standard ai proteinei utilizați în prezent.