EFICACITATEA IMAGISTICII PRIN REZONANȚĂ MAGNETICĂ (IRM) ÎN DIAGNOSTIC, REVASCULARIZARE, REPERFUZIE ȘI MONITORIZARE A PROCESELOR POSTISCHEMICE CEREBRALE - Simion MARGA (Academy of Sciences of Moldova, 2022)
Introducere. Accidentul vascular cerebral ischemic reprezintă o maladie cu o incidență în creștere, o cauză a de- ceselor și o problemă a dizabilităților, ce necesită cercetări în domeniul revascularizării și reperfuziei, a monitorizării schimbărilor postischemice cerebrale. Scopul lucrării - realizarea unei analize a eficacității IRM în aspect de diagnostic, de revascularizare a suprafeței ischemice, de reperfuzie în timp și de monitorizare post-AVC cerebral ischemic. Materiale și metode. Au fost analizate investigații IRM cerebrale a 2527 (100%) cazuri evidențiate în Centrul Medi- cal "MagnaMed" pe parcursul anului 2021. AVC ischemic a fost stabilit la 1541 (61%) bolnavi. 122 IRM au fost analizate sub aspect de monitorizare în dinamică la momentul AVC, la 7 zile post-AVC, la 180 zile și 360 zile. Au fost determinate și analizate criteriile de diagnostic AVC ischemic, revascularizarea cu administrarea agentului de contrast, criteriile de reperfuzie și recanalizare la timpul etapizat. Concluzii: IRM identifică procesele de ischemie, de revascularizare și reperfuzie și poate servi ca metodă de moni- torizare cu criterii specifice de refuncționalitate a creierului după AVC. Criteriile de revascularizare au stabilit rezultate concludente la a 7-a zi, la 180 zile și la 360 zile consecutive.