Okuma Yazmayı Farklı Yazı Türleriyle Öğrenen Öğretmen Adaylarının Bitişik Eğik Yazıya İlişkin Görüşleri - Gözde GÜNEŞ; Mehmet Kaan DEMİR (Mehmet KURUDAYIOĞLU, 2020)
Araştırmanın amacı ilk okuma yazmayı farklı yazı türleriyle öğrenen sınıf öğretmeni adaylarının bitişik eğik yazıya yönelik görüşlerini ve bu görüşlerin cinsiyete ve öğrendikleri yazı türüne göre anlamlı bir farklılık gösterip göstermediğini ortaya çıkarmaktır. Çalışmada nicel araştırma yöntemlerinden betimsel tarama modeli kullanılmıştır. Çalışmanın evrenini 2018-2019 öğretim yılında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesi Temel Eğitim Bölümü Sınıf Eğitimi Anabilim Dalı'nda 3. ve 4. sınıfta öğrenimini sürdüren öğretmen adayları oluşturmuştur. Bu evrenden amaçlı örnekleme yoluyla seçilen 136 sınıf öğretmeni adayı ile çalışma gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak Çakır (2012) tarafından geliştirilen "Bitişik Eğik Yazıya İlişkin Görüş Ölçeği" kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 22 programı ile analiz edilmiş, analiz sonuçları frekans ve yüzde olarak gösterilmiştir. Demografik özelliklerle öğretmen adaylarının görüşleri arasındaki farklılaşmaya bakmak adına bağımsız gruplar için t-Testi uygulanmıştır. Ölçek genelinde verilen yanıtlar incelendiğinde; katılımcıların çoğunun bitişik eğik yazıya ilişkin olumsuz görüş belirttikleri sonucuna varılmıştır. Bitişik eğik yazıya yönelik görüşlerde cinsiyete göre anlamlı bir farklılık görülmezken; öğrenilen yazı türüne göre bitişik eğik yazıyla öğrenenler lehine anlamlı bir farklılık olduğu görülmüştür.